Fabula berättarscen hösten 2019 - med internationellt gästspel!

Under hösten fortsätter vår satsning på Internationell Berättarscen! Först ut är den norska berättarkonstnären Mimesis Heidi Dahlsveen som gästar oss den 1 oktober med sin sprillans nya föreställning VÅR. Tillsammans med kompositören och musikern Gyrid Nordal Kaldestad framför hon berättelsen om den kvinnliga krigaren Hervor, och fortsätter sitt djuplodande arbete med att belysa länken mellan självbiografiskt material och gamla tiders myter.

Mer info och hela höstens program kommer i augusti!

Fabula Berättarscen ”första tisdagen i varje månad” är ett inarbetat och välbesökt koncept för den vuxna publiken. Här får du höra berättelser från världens alla hörn, framförda av  världskända scenberättare.

Tillgänglighet: Läs mer om tillgängligheten på Teater Pero: Länk till Teater Peros hemsida.

Fabula Berättarscen görs i samarbete med ABF Stockholm och Teater Pero, med stöd från Kulturrådet.

TISDAG 1 OKT

VÅR

– Vår kamp, vårt krig Hervor

 

Vi är enormt glada att äntligen kunna presentera den norska berättarkonstnären Mimesis Heidi Dahlsveen för Stockholmspubliken! I sin nya föreställning VÅR ger hon historien om den kvinnliga krigaren Hervor, en berättelse om vad som händer den som bryter mot omvärldens förväntningar.

År 524 efter Kristus föds en flicka som folket vill sätta ut i skogen att dö. ”Hon har ett jotunsinne”, sägs det. ”Hon kommer aldrig uppföra sig som en kvinna.” Flickan får namnet Hervor och spådommen besannas: Hon växer upp och blir en brutal krigare…

Mimesis Heidi Dahlsveen är verksam som berättarkonstnär i Norge och internationellt sedan 1996. I sina verk använder hon sig av både akademisk forskning och personliga minnen. Hon har som konstnärligt fokus att binda samman tradition och samtid, självbiografiskt material och gamla tiders myter. Dahlsveen är också förstelektor i berättarkonst vid OsloMet –universitet där hon har ansvar för undervisningen i muntlig berättarkonst på bacheler- och masternivå.

Medverkar i föreställningen gör också Gyrid Nordal Kaldestad, kompositör och musiker. Nordal Kaldestad skapar elektroaukustisk musik och ljudinstallation. Hon har komponerat för dansföreställningar och teater sedan 2004 och framfört sina verk på konserter i bland annat Sydafrika, Leicester och London.

Föreställningen ges på lättförståelig norska.

TISDAG 5 NOV

VARGEN KOMMER –

Färska nyheter och antika historier

 

Välkomna till en kväll full av fake news, seriös nyhetsrapportering och påhittig nutidsanalys.

Vår nytillsatta nyhetsredaktion ger rykande färska historier, hämtade direkt från de senaste världshändelserna. Utmaningen för berättarna blir att hitta historier som kan kopplas till dessa nyheter. Kommer de lyckas?

Vad säger gamla tiders historier om nutidens världsnyheter? Finns det relevans i dag för tusenåriga fabler och visdomsberättelser? Och klarar Fabulas berättare att plocka fram den relevansen genom alla historier som de kan?

Med Agnes Branting, Göran Hemberg, Peter Hagberg, med flera.

TISDAG 3 DEC

FROST OCH ELD

 

 

Dunkla krafter släpps lösa i årets mörkaste tid… Fabula tänder berättelsens lyktor och ger försmak på julen. Mer info kommer under hösten!

Med Mats Rehnman, Ida Junker med flera.