Peter_2b.jpg

Kersti_2b.jpg

Mats_2a.jpg

Ida_2b.jpg

Dominic_4.jpg

Mikael_141.jpg

Fabulascenen_1b.jpg

BerattaVidare_web.jpg

Fabulafestival_1c.jpg

Kurser_puff07.jpg

Facebookpuff2.jpg

kulturdirekt.jpg

 

DSC_0122_web.jpg


P9060147_web.jpg


P9030024_web.jpg


DSC_0089_web.jpg

 

DSC_0100_web.jpg


P9060106_web.jpg

 

 


 

DSC_0001_web.jpg

         

 Överlevare från Förintelsen möter unga berättare på Forum för Levande Historia

 

 

DE ÖVERLEVANDES BERÄTTELSER


 

På senare år har överlevande från andra världskrigets Förintelse rest runt i svenska skolor för att vittna om sina upplevelser. Det är berättelser om hur vanliga familjer steg för steg mister sina rättigheter, sin egendom och frihet. Det är historier som leder in i förintelselägren, den yttersta konsekvensen av rasismen. Deras berättelser har en omätlig betydelse i vår tids arbete mot främlingsfientlighet.

 

I takt med att de överlevande blivit äldre har man inom Forum för Levande Historia funderat på hur dessa vittnesmål skall kunna föras vidare. Den skriftliga dokumentationen är enorm, men det intryck som ett levande möte gör har ett särskilt värde. Därför tog FFLH kontakt med Föreningen Förintelsens Överlevande och med berättarkompaniet Fabula Storytelling.

 

Idén var att utbilda unga personer ur den sk tredje generationen i berättande, och pröva om det fungerar att låta dem berätta vidare de överlevandes historier. Projektet inleddes 2006 under ledning av projektledare Karin Wistrom från FFLH och de båda berättarna Mats Rehnman och Ida Junker från Fabula. Under tre års tid utbildades två grupper unga berättare tillsammans med en grupp överlevande.

Frukten av projektet är dels att de unga följt med de äldre ut på skolor, till föreningar och församlingar för att berätta, och dels att fyra de unga bildat en grupp som heter Berätta Vidare. Ibland berättar de själva och ibland har de med sig någon av de äldre. Fabula samarbetar med dem, och numer bokas alla deras föreställningar genom Fabula. Hör gärna av er med frågor.

 Presentation av Nätverket Berätta Vidare>>
Läs om berättarna i nätverket
Presentation av de överlevande i projektet>>

 

Kontakta Fabula för info & bokning:
Tel: 08-344 133 / Maila