IdaJunker_fotoFabula_mindre_WEB.jpg

 

Ida Junker

Scenberättare och kulturpedagog

Ida Junker är sedan 1998 scenberättare med föreställningar för alla åldrar på sin repertoar. Tusentals barn, unga och vuxna har lyssnat till hennes berättarkonst.

Hon arbetar också med företag och organisationer som vill använda storytelling som redskap och få tillgång till sina egna berättelser. Några exempel under de senaste åren är Arla, Vårdförbundet, Trygghetsrådet, Hovstaterna och många företag, inte minst inom besöksnäringen, i Sverige, Finland och Norge.

2004 var hon med och bildade Fabula Storytelling och har varit dess ordförande sedan dess. 2011 fick hon Mickelpriset för sina insatser med berättande bland unga - projektet Ung Berättarscen försåg Sverige med ett trettiotal nya unga berättare. Tidigare har hon arbetat för att få igång den regionala berättarrörelsen och startade bl a Berättarnätet Öst och Berättarnas Torg i Stockholm.

Ida har en bakgrund som Levande Verkstads-pedagog, dramalärare, konstnär och konstvetare. Som konstvetare har hon utforskat relationen mellan text och bild i bilderböcker. Som pedagog har hon lett grupper i kreativa uttrycksformer sedan 1979.

För övrigt är Ida tokig i att odla blommor - särskilt klockan fem på morgonen!

 

Mob: +46(0)70-200 92 43
Mail: ida.junker@storytelling.se

Till Idas galleri

 

 

 

Flickan-som-seglade-med-Vasa---endast-bilden-WEB.jpg

 

FLICKAN SOM

SEGLADE MED VASA

 

Upplev en bit av det gamla Stockholm in på bara skinnet! Föreställningen skapar andlöst lyssnande från första stund och rakt igenom, bräddfylld med fakta och färg från den sommardag 1628 då Vasa sjönk till botten inför stockholmarnas ögon. En berättarföreställning av och med Ida Junker.  


Målgrupp: 5-10 år  

Längd: 40 min

 

Ladda ner infoblad >>

 

 


Soppa-pa-en-spik-Bild-Ida-Junker-WEB.jpg

BLI LYCKLIG, ÄT SPIK

och stig aldrig upp ur sängen

 

Hör berättaren Ida Junker när hon plockar pärlor ur världens berättarskatt. En föreställning med skämt, visdom och vansinnigheter som vandrat från mun till mun i århundraden. En berättarföreställning som ger både skratt och ahaupplevelser.


Målgrupp: Mellanstadiet-vuxna

Längd: 40-60 min (anpassningsbar)


Ladda ner infoblad>>

 

 


 

 

 

Bröderna Grimm:

 

DEN HUNDRADE PÅLEN

 

Blir du aldrig nöjd - hur mycket du än får? Plågas av avund mot de som fått mer? Ingen som duger åt dig att leva med eller vara med? Folksagan har ett råd till alla! Hör om kvinnan som fick en vessla till man, skomakarn som la sig i hur himmelriket sköttes och andra berättelser upptecknade av bröderna Grimm. Med en ramberättele där bröderna möter sagoberätterskan...

 

Målgrupp: Mellanstadiet-vuxna

Längd: 40-60 min (anpassningsbar)

 


 

 

DEN FJÄRDE VISE MANNEN

 

Följ den krokiga vägen! Hör legenden om mannen som alltid kom för sent, som irrade på fel vägar i trettiotre år men som till sist fann att borta är hemma.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Kvanum100211-WEB.jpg

 

För företag och organisationer:


STORYTELLING

- ett smartare sätt

att göra sig hörd!


Fabula har lång erfarenhet av att ge workshops för företag och organisationer. Vi ger er nycklarna till berättelsernas kraft och möjligheter, hjälper er att hitta era egna historier, forma dem och skicka ut dem i världen. Vi delar med oss av en mängd enkla knep för att bli en god berättare. Vi är förankrade i eget professionellt scenberättande. Vi sätter redskapet storytelling direkt i era händer!

 


Ladda ner infoblad >>

Läs mer >>

 

 


 

NORDISK MYTOLOGI:


IDUN 

 

Den nordiska gudinnan Idun ger alla gudar evigt liv - med sina magiska äpplen. En dag rövas hon bort, med äpplena. Gudavärlden skakas av katastrofen, årsoten drabbar. Hör den dramatiska berättelsen om hur Idun bevarar äpplena, hur hon räddas - och hur en hämnare, jättinnan Skade överfaller gudarnas borg. Berättelsen ramas in av nornornas arbete med att skapa ödets bilder. En föreställning med kraftfulla kvinnobilder ur den nordiska gudasagan.

 

Målgrupp: Mellanstadiet - vuxna

Längd: 60 min, passar med paus mitt i (kan göras kortare)

 

 Ladda ner infoblad>>

 


 

 UR HOMEROS ILLIADEN:

 

FÖRVANDLINGAR

 

Mitt under bröllopet mellan Peleus och Thetis kastades stridsäpplet in bland gästerna, satte ödet i rörelse, gav hämnden i arv och snart stod Troja i brand… Grymhet och skönhet ur Homeros Iliaden.

 

 


 

Sagokistan_bild-WEB.jpg

 

SAGOKISTAN

- stick in handen!

 

Törs du? Kanske får du upp en torkad ödlehand, en magisk flaska eller en liten, liten ärta. Varenda sak har en historia, precis som stolen du sitter på och skorna du har på fötterna… Berättade sagor för barn och deras vuxna.

 

Målgrupp: 6-9 år

Längd: 35 min

Ladda ner infoblad >>

Ladda ner affisch >>

 

 

 

Flickan-med-guldfingrarna_bara-flickan-WEB.jpg

 

DELGADINA


flickan med guldfingrarna

 

Följ med till den lilla byn i Anderna! Delgadina tar hand om en liten orm och får som tack en ofattbar skatt. Men plötsligt tas allt ifrån henne och hon störtas ner i blindhet. Tur att hennes vän blivit stor som oceanen! En chilensk folksaga, vacker vis och full av frågor. Vad ska man med rikedom om man gömmer den för sig själv? Hur ska man veta vem som är ens vän när det är som mörkast? 


Målgrupp: 6-12 år 

Längd: 40 min45-WEB.jpg
VISSA BORDE DÖ

en berättarföreställning
i skuggan av en fabrik

I grankojan mellan flottningsrännan och järnvägen viskade vi ungar medan papporna gick fram och åter till fabriken - ovetande eller tigande om en hemlighet större än en liten bruksort kan bära…
En berättarföreställning av och med Ida Junker.

Målgrupp: Vuxna - gymnasiet - högstadiet
Längd: 45 min