Berättelsen om Susanna Christensen

Vi börjar när livet är som vanligt. Susanna sitter på pallen bredvid pappa Josef och han förhör henne på läxorna, innan hon får gå ut och leka. Mamma Elisabeth finns i rummet bredvid och läser kärleksromaner. När livet är fortfarande tryggt. Och vi slutar berättelsen i koncentrationslägret Bergen-Belsen. När befrielsen har kommit, men för sent. Vi är med Susanna, när hon med den prydliga handstilen hos ett barn, skriver i sin pappas slitna almanacka. En anteckning som inget barn skulle behöva göra.

 

I dag, när endast ett fåtal överlevande från Förintelsen ännu är i livet, finns fortfarande möjligheten att lyssna på deras berättelser, framföra av dem själva och tillsammans med yngre berättare.

 

Föreställningen är en av flera om Förintelsen, som görs av nätverket Berätta Vidare. Läs om fler föreställningar genom att använda vår sorteringsfunktion: Gå in på Föreställningar och klicka på knappen Överlevandes historier.

 

Nätverket Berätta vidare och deras föreställningar springer ur projektet Berätta för framtiden, som genomfördes av Forum för levande historia, i samarbete med Fabula Storytelling. I projektet utbildades personer från en yngre generation i berättande, och kunde efter tätt samarbete med de överlevande, berätta vidare deras historier.

 

Alla föreställningar som Berätta Vidare erbjuder gör, bygger på djupgående intervjuer med överlevande. I flera föreställningar medverkar den överlevande själv tillsammans med en berättare.

Information

Målgrupp: 16 år och uppåt.
Längd: 60 min.
Berättare: Amanda Glans och Susanna Christensen eller endast Amanda Glans.