Berättelsen om Piotr Zettinger

I den här berättelsen får vi följa Piotr Zettinger när han som 4 åring lyckas fly från ghettot. Vi får också höra om människorna som hjälpte den lille pojken att gömma sig, och som med risk för sina egna liv, hjälpte honom att överleva . En dag fick hans liv fick en ny oväntad vändning, när en okänd kvinna dök upp på barnhemmet där han befann sig efter kriget och sa att hon var hans mamma.

Samuel Sjöblom berättar tillsammans med Piotr Zettinger, eller med en inspelning av hans röst vid de tillfällen han inte själv kan vara med.

 

I dag, när endast ett fåtal överlevande från Förintelsen ännu är i livet, finns fortfarande möjligheten att lyssna på deras berättelser, framföra av dem själva och tillsammans med yngre berättare.

Föreställningen är en av flera om Förintelsen, som görs av nätverket Berätta Vidare. Läs om fler föreställningar genom att använda vår sorteringsfunktion: Gå in på Föreställningar och klicka på knappen Överlevandes historier.

Nätverket Berätta vidare och deras föreställningar springer ur projektet Berätta för framtiden, som genomfördes av Forum för levande historia, i samarbete med Fabula Storytelling. I projektet utbildades personer från en yngre generation i berättande, och kunde efter tätt samarbete med de överlevande, berätta vidare deras historier.

Alla föreställningar som Berätta Vidare erbjuder, bygger på djupgående intervjuer med överlevande. I flera föreställningar medverkar den överlevande själv tillsammans med en berättare.

Samuel Sjöblom är född 1979 i Stockholm. Han har under 10 år drivit mediehuset Fanzingo i Alby som arbetar med att skapa möjligheter för unga och andra i medierna underrepresenterade grupper, att göra sin röst hörd i medierna.

Piotr Zettinger föddes 1938 i Polen och kom till Sverige 1968. Som barn lyckades han överleva förintelsen genom att fly från Ghettot i Warszawa.

Fakta/information

Längd: Ca 1 h + frågestund

Målgrupp: Från 13 år

Maxpublik: 200 personer