Berättelsen om Dina Rajs

Dina Rajs överlevde Förintelsen. Tillsammans med sin mor gömde hon sig i Ungern och levde under hot att omedelbart avrättas av ungerska fascister, så kallade pilkorsare, eller att skickas till gaskamrar i Polen. Följ med Dina till Budapest 1944. Genom ett barns minnen fyllda av blixtskar­pa detaljer, tas lyssnaren närmare någonting av det allra mest svårgrip­bara. En personlig upplevelse av Förintelsen berättas genom en sexårig flickas längtan att träffa farfar, genom ljudet som hon trodde kom från avlägsna fyrverkerier och genom hennes möte med Raoul Wallenberg.

Aleksandar Djordjevic och Dina Rajs berättar tillsammans.

 

I dag, när endast ett fåtal överlevande från Förintelsen ännu är i livet, finns fortfarande möjligheten att lyssna på deras berättelser, framföra av dem själva och tillsammans med yngre berättare.

 

Föreställningen är en av flera om Förintelsen, som görs av nätverket Berätta Vidare. Läs om fler föreställningar genom att använda vår sorteringsfunktion: Gå in på Föreställningar och klicka på knappen Överlevandes historier.

 

Nätverket Berätta vidare och deras föreställningar springer ur projektet Berätta för framtiden, som genomfördes av Forum för levande historia, i samarbete med Fabula Storytelling. I projektet utbildades personer från en yngre generation i berättande, och kunde efter tätt samarbete med de överlevande, berätta vidare deras historier.

 

Alla föreställningar som Berätta Vidare erbjuder gör, bygger på djupgående intervjuer med överlevande. I flera föreställningar medverkar den överlevande själv tillsammans med en berättare.

Fakta/information

Målgrupp: Från åk 8
Berättare: Aleksandar Djordjevic med Dina Rajs
Maxpublik: 200
Längd: 60 min. Kan anpassas något