Berättelsen om Jakob Ringart

Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen 1925. Där växte han upp med sin familj och identifierade sig själv som en polsk kille med judisk härkomst. När Jakob var 14 år skulle hela hans verklighet plötsligt komma att förändras. På radion kunde han höra hur Hitler skanderade och några veckor senare såg han hur de nazistiska trupperna marscherade in i hans hemstad. De följande åren upplevde Jakob hur hans hem beslagtogs och hur man som jude fick kämpa för att överleva i ett allt mindre och hårdare ghetto. Efter fyra år i ghettot skulle Jakobs familj transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre, men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn.

Aleksandar Djordjevic berättar Jakobs berättelse.

 

I dag, när endast ett fåtal överlevande från Förintelsen ännu är i livet, finns fortfarande möjligheten att lyssna på deras berättelser, framföra av dem själva och tillsammans med yngre berättare.

Föreställningen är en av flera om Förintelsen, som görs av nätverket Berätta Vidare. Läs om fler föreställningar genom att använda vår sorteringsfunktion: Gå in på Föreställningar och klicka på knappen Överlevandes historier.

Nätverket Berätta vidare och deras föreställningar springer ur projektet Berätta för framtiden, som genomfördes av Forum för levande historia, i samarbete med Fabula Storytelling. I projektet utbildades personer från en yngre generation i berättande, och kunde efter tätt samarbete med de överlevande, berätta vidare deras historier.

Alla föreställningar som Berätta Vidare erbjuder, bygger på djupgående intervjuer med överlevande. I flera föreställningar medverkar den överlevande själv tillsammans med en berättare.

Fakta/information

Målgrupp: Från åk 8
Berättare: Aleksandar Djordjevic
Maxpublik: 200
Längd: 60 min. Kan anpassas något.