Kurser för lärare

Den som kan berätta fångar människor i alla åldrar. Utveckla ditt berättande och hitta nya sätt att levandegöra fakta, bearbeta konflikter och skapa empati. Det finns inte något ämne där det inte går att hitta passande berättelser.

Fabula Storytelling har utbildat tusentals lärare över hela landet i muntligt berättande.

Vår kurs för lärare ger er:
  • Teoretisk kunskap om hur muntligt berättande med barn och unga påverkar och stärker deras inlärningsprocesser.
  • Praktisk träning i att forma och förmedla en berättelse.
  • Praktiska övningar som ni också kan använda som lärarmaterial tillsammans med era elever för att träna dem i muntligt berättande.
  • En mängd enkla knep för att bli en god berättare.
  • Matnyttiga och glada workshops som får gruppen att skratta och utvecklas tillsammans.
  • Litteraturtips och kunskap om hur ni kan gå vidare i er utveckling som berättare.
  • En bank av sagor från världens alla hörn, att själva öva in, eller att arbeta med tillsammans med era elever.
Berättande med barn och unga – varför då?

Berättande är själva källådern till litteraturen. När barn lyssnar till en berättelse bygger de omedvetet upp det som kallas literacy: den (skrift)språkiga kulturen som helhet. Det blir lättare för dem att hantera läs- och skrivinlärning.
Ur broschyren Berättande med barn och unga – varför då?

Ladda ner hela broschyren

Exempel på tidigare kunder: Dragonskolan Umeå, Nackstaskolan Sundsvall, Hammerstaskolan Botkyrka, Nybodaskolan Tyresö, Rönnowskolan Åhus och Lärarhögskolan Gotland.

Praktisk information

Fabulas kurser är praktiska, här får du öva ditt berättande. Kurserna innehåller berättarteknik, teori och erfarenhetsutbyten.

Kursen vänder sig till lärare och pedagoger, rektorer, fritidspersonal och ungdomsledare – alla som möter barn och unga i sitt arbete.

Tid och plats: Allt som behövs är ett stort rum utan eller med få bord, men med varsin stol till deltagarna och en dörr att stänga. Kursen kan var 3-12 timmar och fördelas över en till två dagar.

Antal deltagare: 6-30

Lärarröster, efter deltagande i projektet Unga läser och berättar:

”De elever som tycker att skolan är utan koppling till verkligheten, kan känna att ”Ah! Här är en dörr som står öppen, det här har med verkligheten att göra!”

”Man vill bidra till att de blir trygga och nyfikna, lära sig hur man bemöter andra. Då är storytelling optimalt.”

”Det vi här på skolan vill lyfta fram som viktiga kompetenser, identitet, närhet, utveckling, individen i fokus, det får de genom att utvecklas som talare och berättare.”

Exempel på tidigare kunder

Universitetet i Karlstad, Södertörns högskola, Högskolan på Gotland, Tunaskolan Tumba, Skvaderns Gymnasieskola Sundsvall, Dragonskolan Umeå, Hammerstaskolan Botkyrka, Eskilstuna barn- och utbildningsförvaltning, Nybodaskolan Tyresö, Rosenbergsskolan Södertälje, Rönnowskolan Åhus.