Berätta vidare

Nätverket berätta vidare består av Samuel Sjöblom, Alexandar Djordjevic och Amanda Glanz

Vi kommer till er skola, förening eller församling och berättar verklighetsbaserade historier från Förintelsen.

Vi är ett nätverk av berättare som har intervjuat överlevande från Förintelsen, och som framför deras berättelser i skolor, exempelvis i samband med undervisning i historia, mänskliga rättigheter eller etik och moral. Vi berättar även i andra sammanhang, som konferenser, minneshögtider och gudstjänster. Vårt syfte är att inspirera till ställningstagande mot rasism och intolerans och för mänskliga rättigheter.

Bakgrunden till Berätta Vidare
Fabula anlitades av Forum för Levande historia för att utbilda unga berättare och samla historier från de överlevande. Nu bokar Fabula in de unga berättarna över hela Sverige. Hör gärna av er med frågor.

Under rubriken ”tidigare projekt” och vidare till projektet ”de överlevandes berättelser” kan ni läsa mer om det som ledde fram till nätverket ” Berätta vidare”.

Amanda Glans berättelser

 

Ta oss båda

Här den sanna berättelsen om systrarna Hèdi Fried och Livia Fränkel – en syskonkärlek så stark att Hèdi valde vad hon trodde var en säker död istället för att lämna sin lillasyster ensam.
Berättelsen är skapad av material från omfattande intervjuer med systrarna Hèdi Fried och Livia Fränkel, som båda överlevde Förintelsen.
Berättare Amanda Glans, musiker Frida Spång. Eller enbart Amanda Glans.
Målgrupp: Från 16 år och vuxna

 

På andra sidan stängslet från Anne Frank

I Susanna Christensens berättelse börjar vi när livet är som vanligt. När Susanna sitter på pallen bredvid sin pappa Josef och han lär henne hur solsystemet fungerar. När mamma Elisabeth finns i rummet bredvid och läser romantiska noveller. När livet fortfarande är tryggt.

Och vi slutar berättelsen i koncentrationslägret Bergen-Belsen. När befrielsen har kommit, men för sent.

Vi är med Susanna när hon med den prydliga handstilen hos ett barn skriver i sin pappas slitna almanacka. En anteckning som inget barn skulle behöva göra.

Målgrupp: 16 år och uppåt.

Längd: 1 timme.

Berättare: Susanna Christensen och Amanda Glans. Eller enbart Amanda Glans.

 

En tonårskille på Adolf Hitlers gata

När Jakob Ringart fyllde femton år vaknade han på det kalla golvet i en fängelsecell. Hans brott var att han hade gått på huvudgatan i sin hemstad Lodz i Polen.

När nazisterna ockuperade staden döpte dom om gatan till Adolf Hitler Stasse. Det var förbjudet för judar att gå där.

Jakobs berättelse tar med oss i den gradvisa förändringen när nazisterna tog makten, sett med en tonårings oskyldiga och spjuveraktiga blick. Från att militärerna hälsades med blommor och marschmusik, till att Jakob tittade ut genom gluggen i boskapsvagnen och möttes av taggtrådsstängslet i ett dödsläger.

Målgrupp: 16 år och uppåt

Längd: 60 min

Berättare: Amanda Glans och Aleksandar Djordjeciv. Båda eller bara en.

Dina Rajs och Aleksandar Djordjevic vid ett seminarium om Förintelsen hos Forum för Levande Historia
Aleksandar Djordjevic föreställningar

 

En flicka minns Budapest 1944 och Raoul Wallenberg

Dina Rajs överlevde Förintelsen. Tillsammans med sin mor gömde hon sig i Ungern och levde under hot att omedelbart avrättas av ungerska fascister, så kallade pilkorsare, eller att skickas till gaskamrar i Polen. Följ med Dina till Budapest 1944. Genom ett barns minnen fyllda av blixtskar­pa detaljer tas lyssnaren närmare någonting av det allra mest svårgrip­bara. En personlig upplevelse av Förintelsen berättas genom en sexårig flickas längtan att träffa farfar, genom ljudet som hon trodde kom från avlägsna fyrverkerier och genom hennes möte med Raoul Wallenberg.

Aleksandar Djordjevic och Dina Rajs berättar tillsammans.

 

Jakob Ringarts fyra år i Lodz ghetto

Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen 1925. Där växte han upp med sin familj och identifierade sig själv som en polsk kille med judisk härkomst. När Jakob var 14 år skulle hela hans verklighet plötsligt komma att förändras. På radion kunde han höra hur Hitler skanderade och några veckor senare såg han hur de nazistiska trupperna marscherade in i hans hemstad. De följande åren upplevde Jakob hur hans hem beslagtogs och hur man som jude fick kämpa för att överleva i ett allt mindre och hårdare ghetto. Efter fyra år i ghettot skulle Jakobs familj transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre, men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn.

Aleksandar Djordjevic berättar Jakobs berättelse.

Alla föreställningars längd: ca 60 min (kan anpassas något)

Publikens ålder: åk 8 och uppåt.

Maxpublik: ca 200 pers

Samuel Sjöbloms föreställningar
Flykten från Ghettot i Warsawa

I den här berättelsen får vi följa Piotr Zettinger när han som 4 åring lyckas fly från ghettot. Vi får också höra om människorna som hjälpte den lille pojken att gömma sig och överleva med risk för sina egna liv. Berättelsen avslutas med ett avsnitt om hur hans liv fick en ny vändning när en okänd kvinna dök upp på barnhemmet där han befann sig efter kriget och sa att hon var hans mamma.

Samuel Sjöblom berättar denna historia tillsammans med Piotr Zettinger eller med en inspelning av hans röst vid de tillfällen han inte själv kan vara med

Föreställningens längd: 60 min + frågestund

Maxantal: 200 personer

Miniålder: 13 år

Samuel Sjöblom är född 1979 i Stockholm. Han har under 10 år drivit mediehuset Fanzingo i Alby som arbetar med att skapa möjligheter för unga och andra underrepresenterade grupper i medierna att göra sin röst hörd i medierna.

Piotr Zettinger föddes 1938 i Polen och kom till Sverige 1968. Som barn lyckades han överleva förintelsen genom att fly från Ghettot i Warszawa.  Piotr kom till Sverige 1968. Han är gift, har två barn och två barnbarn.