Inspirera barnen till läsning med Muntliga Biblioteket

Genom vårt projekt Muntliga Biblioteket har vi och några av Stockholms skolbibliotek tagit fram en rad föreställningar som bygger på litterära klassiker. Projektet ledde till ökad läslust och intresse för litteratur bland de unga deltagarna. I dag erbjuder vi flera föreställningar som inspirerar till läsning och vi kan dessutom erbjuda bokpresenter så långt som vårt lager räcker.

I klassikernas berättarvärld

Välj bland flera olika klassiker, så som historier ur nordisk eller grekisk mytologi, berättelser av Selma Lagerlöf och Edgar Allan Poe, titlar som Oliver Twist och Frankenstein med flera.

Läs mer på sidan Föreställningar, och klicka på knappen Läsfrämjande

Du kan också ladda ner vårt Klassikerblad.

”Vi vill ha den riktiga Tusen och en natt”

En dag i september 2015 kom två pojkar från årskurs fem in på Skärholmens bibliotek. De rusade ivrigt fram till bibliotekarien för att få hjälp – de ville hitta Tusen och en natt. När de fick den tunna boken anpassad för barn betraktade de den misstänksamt: ”Men det ska ju vara tusen och en saga! De får väl inte plats i den här! Vi vill ha den riktiga Tusen och en natt…

Pojkarna blev nöjda först när bibliotekarien tagit dem till vuxenavdelningen och letat fram en tjock Tusen och en Natt. Pojkarna hade samma morgon varit med om att berättaren Mats Rehnman besökt klassrummet och berättat hisnande historier ur Tusen och en Natt. Efter det fanns bara en sak att göra: få tag i boken!