Här presenteras en rad föreställningar med berättelser från Förintelsen. De har skapats efter omfattande intervjuer med överlevande. Våra berättare och ibland också de överlevande själva, besöker skolor för att berätta dessa historier som aldrig får glömmas,

Kontakta oss för information och bokningar

Ta oss båda

Den sanna berättelsen om systrarna Hédi Fried och Livia Fränkel – en syskonkärlek så stark att Hédi valde vad hon trodde var en säker död istället för att lämna sin lillasyster ensam.

Berättare: Amanda Glans
Musiker: Frida Spång.
Målgrupp: från 16 år.
Maxpublik: 200
Längd: 45 min.

Åren i Lodz ghetto

Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen. När han var 14 år marscherade de nazistiska trupperna in i hans hemstad. Familjen stängdes in i ett getto. Efter fyra år skulle de transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre. Men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn.

Målgrupp: Från åk 8
Berättare: Aleksandar Djordjevic
Maxpublik: 200
Längd: 60 min. Kan anpassas något.

En munsbit bröd

Berättelsen om Susanna Christensen börjar när livet är som vanligt och hon sitter bredvid pappa Josef som förhör henne på läxorna. Den slutar i koncentrationslägret Bergen-Belsen när befrielsen har kommit. Hon skriver i sin pappas slitna almanacka; en anteckning som inget barn skulle behöva göra.

Målgrupp: 16 år och uppåt.
Längd: 60 min.
Berättare: Amanda Glans och Susanna Christensen, eller endast Amanda Glans.

Ett barn på flykt

Piotr Zettingers första minnen i livet var från Warzawas ghetto. Han var fyra och ett halvt år när någon viskade åt honom att han skulle springa och inte vända sig om. Hans föräldrar förstod att de med största sannolikhet aldrig skulle ses igen. Det fanns människor som med risk för sina egna liv hjälpte en liten pojke att gömma sig och överleva Förintelsen.

Målgrupp: Från åk 8
Berättare: Aleksandar Djordjevic med Piotr Zettinger
Maxpublik: 200
Längd: 60 min. Kan anpassas något.

En flicka minns Budpest

Dina Rajs och hennes mor gömde sig i Ungern. De levde under hot att avrättas av ungerska fascister, eller att skickas till gaskamrar i Polen.  Upplevelsen av Förintelsen berättas genom en sexårig flickas längtan att träffa farfar, genom ljudet som hon trodde kom från avlägsna fyrverkerier och genom hennes möte med Raoul Wallenberg.

Målgrupp: Från åk 8
Berättare: Aleksandar Djordjevic med Dina Rajs
Maxpublik: 200
Längd: 60 min. Kan anpassas något

Flykten från ghettot
i Warszawa

 

Piotr Zettinger var 4 år  när han smugglades ut från ghettot. Det här är berättelsen om honom och om människorna som med risk för sina egna liv hjälpte honom att överleva .

Samuel Sjöblom berättar tillsammans med Piotr Zettinger, eller med en inspelning av hans röst vid de tillfällen han inte själv kan vara med.

 

Längd: Ca 1 timme + frågestund
Målgrupp: Från 13 år
Maxpublik: 200 personer