Ida Junker är sedan 1998 scenberättare med föreställningar för alla åldrar på sin repertoar. Tusentals barn, unga och vuxna har lyssnat till hennes berättarkonst.

Hon arbetar också med företag och organisationer som vill använda storytelling som redskap och få tillgång till sina egna berättelser. Några exempel under de senaste åren är Arla, Vårdförbundet, Trygghetsrådet, Hovstaterna och många företag – inte minst inom besöksnäringen i Sverige, Finland och Norge.

2004 var hon med och bildade Fabula Storytelling och har varit dess ordförande sedan dess. 2011 fick hon Mickelpriset för sina insatser med berättande bland unga i projektet Ung Berättarscen, som försåg Sverige med ett trettiotal nya unga berättare. Tidigare har hon arbetat för att få igång den regionala berättarrörelsen och startade bland annat Berättarnätet Öst och Berättarnas Torg i Stockholm.

Ida har en bakgrund som Levande Verkstads-pedagog, dramalärare, konstnär och konstvetare. Som konstvetare har hon utforskat relationen mellan text och bild i bilderböcker. Som pedagog har hon lett grupper i kreativa uttrycksformer sedan 1979.

För övrigt är Ida tokig i att odla blommor – särskilt klockan fem på morgonen!

FLICKAN SOM SEGLADE MED VASA

Upplev en bit av det gamla Stockholm in på bara skinnet! Föreställningen skapar andlöst lyssnande från första stund och rakt igenom, bräddfylld med fakta och färg från den sommardag 1628 då Vasa sjönk till botten inför stockholmarnas ögon.

Åldersgrupp: 5 – 10 år

Längd: 40 min

hämta infoblad

IDUN

Gudinnan Iduns makt är stor. Tack vare hennes livsäpplen har gudarna evigt liv och kan styra och ställa över världen. Men när Idun en dag blir bortrövad och gudarna inte får sina äpplen är katastrofen ett faktum. Plötsligt börjar gudarna åldras. Hela världen hotas. Vad ska gudarna ta sig till? En dramatisk jakt tar vid, med spionage, vapenskrammel och våldsamma sammandrabbningar. Hör en berättarföreställning med kraftfulla kvinnor ur den nordiska gudasagan.

Målgrupp: Mellanstadiet – vuxna

Längd: 60 min, passar med paus mitt i (kan göras kortare)

Hämta infoblad Idun

OLIVER TWIST

För tvåhundra år sedan, i ett fattighus utanför London, låg en kvinna och arbetade med att föda. Ut kom en liten pojke. Först trodde man han var död, men så – atjo! – nös han till. I samma stund dog modern. Man gav pojken namnet Oliver Twist, för något skulle han ju heta – och det är den föräldralöse Olivers historia vi nu ska få höra. Om hur han undkom fattighuset och svälten, begravningsfirman och tjuvligan och hur hans liv till sist blev…

Målgrupp: Från åk 3 till åk 7

Längd: 45 min

SAGOKISTAN, STICK IN HANDEN

Törs du? Kanske får du upp en torkad ödlehand, en magisk flaska eller en liten, liten ärta. Varenda sak har en historia, precis som stolen du sitter på och skorna du har på fötterna… Berättade sagor för barn och deras vuxna.

Målgrupp: 6-9 år
Längd: 35 min

hämta infoblad

Hämta affisch

DELGADINA – FLICKAN MED GULDFINGRARNA

Följ med till den lilla byn i Anderna! Delgadina tar hand om en liten orm och får som tack en ofattbar skatt. Men plötsligt tas allt ifrån henne och hon störtas ner i blindhet. Tur att hennes vän blivit stor som oceanen! En chilensk folksaga, vacker vis och full av frågor. Vad ska man med rikedom om man gömmer den för sig själv? Hur ska man veta vem som är ens vän när det är som mörkast?

Målgrupp: 6-12 år
Längd: 40 min

Hämta infoblad

BLI LYCKLIG – ÄT SPIK

Hör berättaren Ida Junker när hon plockar pärlor ur världens berättarskatt. En föreställning med skämt, visdom och vansinnigheter som vandrat från mun till mun i århundraden. En berättarföreställning som ger både skratt och ahaupplevelser.

Målgrupp: Mellanstadiet-vuxna
Längd: 40-60 min (anpassningsbar)

Hämta infoblad